Welkom to Turnentexel.nl

Wat is gymnastiek?

Met de term gymnastiek (ook wel afgekort naar gym) wordt door de meeste mensen de Lichamelijke Opvoeding bedoeld, die op de basisscholen als verplicht lesonderdeel gegeven wordt aan kindere. Een uur per week krijgen de kinderen de kans om met de hele klas naar de gymzaal te gaan om daar een uurtje te sporten. Dit kan van alles zijn! Van balspelen tot touwklimmen en trampoline springen. Met de term Gymnastische Sporten -afgekort Gymnastiek- wordt echter veel meer bedoeld! Gymnastiek is de oude Griekse verzamelnaam voor verschillende takken van sport die ook tegenwoordig nog heel erg populair zijn. Heel veel van deze Gymnastische Sporten zijn onderdeel van de Olympische Spelen.

Gymnastiek is een verzamelnaam

Welkom to Turnentexel.nlGymnastiek is niet een bepaalde sport, maar een verzamelnaam voor verschillende sporten, waarbij flexibiliteit, kracht, snelheid, behendigheid en elegantie centraal staan. Turnen, synchoon zwemmen, ringen zwaaien, hoela hoep en oefeningen op de mat. Op de Olympische Spelen is van oudsher een groot gedeelte ingericht voor de verschillende gymnastische sporten.

Is dit een professionele sport?

Net zoals bij het voetballen, tennissen en wielrennen is het ook mogelijk om als Gymnast professioneel sporter te worden en hiermee je brood te verdienen. Maar dit is natuurlijk niet gemakkelijk. Omdat het bij de Gymnastiek sport vooral gaat om flexibiliteit, behendigheid en kracht, is het belangrijk dat je op zeer jonge leeftijd met deze sport begint. En omdat de flexibliliteit van het menselijk lichaam nou eenmaal afneemt na het 16ejaar, ligt de gemiddelde leeftijd van de deelnemers op topniveau rond de 16. Je moet er dus wel snel bij zijn wil je de top bereiken!

Trainen in Nederland

Welkom to Turnentexel.nlIn iedere gemeente is wel een Gymnastische Sportvereniging te vinden. In de meeste sporthallen wordt wekelijks geturnt en ook ritmische gymnastiekles gegeven. Toch is het moeilijk om in Nederland het professionele niveau te bereiken wat nodig is om bijvoorbeeld een kans te maken op een Olympische medaille. Er zijn maar weinig geschikte sportzalen en trainers beschikbaar die de sporters naar hoger niveau kunnen brengen. Vandaar ook dat de meeste professionele gymnasten voor hun training hun heil zoeken in het buitenland.

Bekende Nederlandse gymnasten

Alhoewel de gymnastiek sport in Nederland niet zo heel erg populair is, heeft Nederland toch enkele topsporters die het op Europees niveau heel goed doen. Yuri van Gelder, onverslagen op de rekstok, de gelijke brug en zijn favoriet de ringen, wist de gymnastisce sport in Nederland weer populair te maken door in 2005 verkozen te worden als sportman van het jaar. Ook Verona van Leur en Epke Zondervan wisten de harten van het Nederlandse volk te bereiken door hun prestaties op de mat.