Ritmische Gymnastiek

Ritmische gymnastiek is een sportonderdeel wat vooral beoefend wordt door vrouwen. Natuurlijk zijn er ook mannen die deze tak van sport beoefenen, maar er zijn (nog) geen wedstrijden georganiseerd voor mannelijke sporters. Bij ritmische gymnastiek laten de deelnemers op de maat van de muziek allerlei acrobatische kunsten zien. Dit kan individueel, met zijn twee├źn, of in een groep. Het gaat om de combinatie van de muziekkeuze en de oefeningen. Een goede coordinatie is essentieel en een afwisselend ritme van het gekozen muziekstuk geeft de sporter de gelegenheid om verschillende acrobatische toeren te laten zien. Er worden vaak demonstraties gegeven en wedstrijden gehouden. Er zijn verschillende atributen die gebruikt kunnen worden;

  • Ritmische gymnastiek met de bal

Bij het onderdeel ritmische gymnastiek met een bal wordt gebruikt gemaakt van een lichte bal van zacht plastic. Met deze bal mag je tijdens de acrobatische oefeningen gooien, stuiteren, zwaaien, balanceren en rollen. Om dit te doen mag je alle ledematen gebruiken. De bedoeling is natuurlijk dat je tijdens het dansen en het uitvoeren van je acrobatische kunsten de volledige controle houdt over de bal en deze ook onderdeel laat uitmaken van de verschillende oefeningen.

  • Ritmische gymnastiek met de knotsen

Ritmische GymnastiekDe knotsen die gebruikt worden bij de ritmische gymnastiek zijn dezelfde die ook in de acrobatiek gebruikt worden. Met deze knotsen kun je molentjes draaien, zwaaien, gooien (en ook weer opvangen natuurlijk) en ze laten rollen.

  • Ritmische Gymnastiek met de hoepel

Bij de ritmische gymnastiek met de hoepel wordt gebruikt gemaakt van een hoepel van hout of van plastic. Tegenwoordig wordt er veel gebruikt gemaakt van en bepaald soort fiberglas, vanwege de flexibele en lichte eigenschappen van het materiaal.

  • Ritmische Gymnastiek met het lint

Het lint wat tijdens deze sport gebruikt wordt is minimaal 6 meter lang. Het lint zit vast aan een stokje wat door de gymnast tijdens het dansen sierlijk in achtjes of spiralen gedraaid zonder in de knoop te komen of de grond te raken. De bedoeling is dat het lint altijd in beweging blijft.

  • Ritmische Gymnastiek met het touw

Touwtje springen kennen we natuurlijk allemaal. Bij de ritmische gymnastische oefeningen met het touw wordt niet alleen gesprongen op de maat van de muziek maar ook gezwaaid, gedraaid en gegooid.