Gymnastische Sporten in Nederland

Waar kan je gymnastische sporten beoefenen?

Alhoewel iedere gymzaal wel een paar ringen heeft om aan te zwaaien, een evenwichtsbalk om overheen te lopen en er enorm veel fitnessbedrijven zijn, is het beoefenen van een gymnastische sport niet echt gemakkelijk in Nederland. Voor het beoefenen van de meeste gymnastische sporten heb je een bepaalde kennis van bewegen nodig die niet overal in Nederland voor handen is. Een echt hardloop circuit kan misschien nog wel gevonden worden, en ook turntoestellen zal niet echt een probleem zijn maar een gelegenheid tot bijvoorbeeld synchroon zwemmen heeft niet iedere gemeente. Hier volgt een overzichtje van wat er in Nederland allemaal mogelijk is, en waar.

Het InnoSportlab in de Flik Flak Hal in Den Bosch

Sinds maart 2010 is het InnoSportlab als Nationaal Trainingcentrum van het Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (het KNGU) uitgeroepen. De Nationale selecties van het turnen en het trampoline springen trainen hier. En dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien het InnoSportlab de grootste trainingslocatie van West-Europa biedt. Het complex bied 5 verschillende trainingshallen, en heeft een reputatie als leidinggevend op het gebied van ontwikkeling, validatie en realisatie van diensten, faciliteiten en vernieuwende producten, en de enorm grote hallen bieden de perfecte locatie. Het is dan ook niet zo verwondelijk dat deze locatie ook vaak gebruikt wordt voor het hosten van de verschillende toernooien uit het binnen en buitenland. In 2010 heeft het InnoSportlab de wereldkampioenschappen acrogymnastiek, turnen en trampolinespringen gehost. Het geavanceerde camera systeem zorgt er niet alleen voor dat de wedstrijden eerlijk verlopen, maar ook dat het tv publiek volop mee kan genieten van de wedstrijden.

Gymnastische Sporten in Nederland

Nationaal Topsportcentrum Papendal

Aan de rand van het prachtige natuurgebied de Veluwe, aan de buitenkant van Nijmegen, ligt Papendal. Hier bevind zich Nederlands enige en echte sportacademie. Behalve dat er veel tijd wordt besteed aan het beoefenen van sport, wordt er in het opleidingstraject naar topsporter ook heel veel aandacht besteed aan voeding, lichaamshouding en mentale kracht. Heel veel bekende sporters hebben hier hun opleiding gedaan, zoals bijvoorbeeld de bekende gymnast Pieter van Dam en turnster Ria van Velzen.

Zwembad De Tongelreep in Eindhoven

Wanneer je wilt synchroon zwemmen kan je dit natuurlijk in een gewoon openbaar gemeentezwembad doen. Maar wil je echt de top bereiken dan heb je toch net iets meer nodig. Om de onderwateroefeningen goed te kunnen co√∂rdineren is het bijvoorbeeld onontbeerlijk dat er ook onder water een kijkje genomen kan worden. In zwembad de Tongelreep zijn op strategische punten onderwater camera’s gemonteerd zodat de coach direct kan zien waar het fout gaat. Ook voor de sporters is het terugkijken van oefeningen onder water heel erg leerzaam. Het WK werd dit jaar gehouden in Shanghai. Alhoewel het het Nederlandse team wederom niet lukte om door te dringen naar de finale, toch hebben de resultaten van de Nederlandse ploeg door de nieuwe traingingsmogelijkheden enorme vooruitgang geboekt. Het Nederlandse team bestaat uit 8 meiden, te weten Vreni de Fluiter, Tina Dermois. Christel de Kock, Stephanie Gillisse, Elisabeth Sneeuw, Rynske Keur, Nicolien Wellen en Nadine Struik, en behaalde een totaal van maar liefst 83.900 punten!