Gymnastische Sporten in de Olympische Spelen

 

Korte geschiedenis van de Olympische Spelen

In de tiende eeuw voor Christus was de Griekse stad Olympia een religieuze en politieke ontmoetingsplaats. Op de velden voor de tempels werden door de bezoekers wedstrijden en demonstraties gehouden in de verschillende lichamelijke vaardigheden. Doel van deze Spelen was om de fysieke kwaliteiten van de jonge mannen te tonen, en de onderlinge relaties tussen de Griekse steden te versterken. Deze Spelen werden al snel heel erg populair en het duurde niet lang of het eerste echte stadion werd gebouwd. Het stadion bood plaats aan maar liefst 40.000 toeschouwers. In het jaar 300 na Christus, toen de Romeinen het voor het zeggen hadden, werden de Olympische Spelen als een heidens feest beschouwd en bij wet verboden. Rond het jaar 1500 kwamen de Olympische Gymnastische Sporten weer in de mode en in 1896 werden de eerste Olympische Spelen weer gehouden op internationaal niveau.

Welke gymnastische sporten worden er gehouden op de Olympische Spelen?

De gymnastiek heeft al vanaf het allereerste begin onderdeel uitgemaakt van de Olympische Spelen. Deze sport is onder te verdelen in drie verschillende disciplines:

  • Artistieke Gymnastiek

Het turnen voor mannen staat al sinds 1896 iedere Olympische Spelen onafgebroken op de agenda. Het turnen voor vrouwen maakt sinds 1928 deel uit van de Olympische Spelen.

  • Ritmische Gymnastiek

Alhoewel ritmische gymnastiek ook door mannen wordt beoefend, is in de Olympische Spelen tot op heden dit sport evenement alleen voor vrouwen opgenomen.

  • Trampoline Springen

Een vrij nieuwe sport op de Olympische Spelen is het Trampoline Springen. Deze vorm van gymnastische sport is pas in 2000 voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen.

Welk land scoort het beste in de Gymnastische Sporten op de Olympische Spelen?

Sinds jaar en dag scoorden de Russen en de Chinezen altijd heel hoog op de verschillende gymnastische onderdelen die gehouden werden tijdens de Olympische Spelen. Dit was voornamelijk het gevolg van hun strenge trainingsmethoden, die vaak al vanaf zeer jonge leeftijd ingezet werd. Kinderen van 4 jaar werden aan strenge trainingsschema’s onderworpen waarbij het individu geheel naar achter werd geschoven, enkel en alleen om de eer van het betreffende land te tonen tijdens deze prestigieuze wedstrijden. Dankzij nieuwe en meer menselijke trainingsmogelijkheden, headhunters en emigratie hebben zij echter zware concurrentie gekregen van Amerika en ook Japan weet de laatste jaren behoorlijk wat Olympisch Goud in de wacht te slepen.

Nederland heeft zich in de laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro ook prima neergezet. De Nederlandse toppers Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Bart Deurloo gingen als een speer van start en behaalde zeer goede resultaten. Helaas bereikten de drie topsporters geen plaats in de top drie, maar ze hebben zowel landelijk als internationaal grote waardering geoogst voor hun optredens. En, zoals altijd, na een dergelijk evenement kan de sport zich weer verheugen op nieuwe aanmeldingen in clubverband en mensen die de sport willen leren beoefenen. En wie weet zit onze volgende gouden medaille winnaar daar wel weer tussen!