Gymnastiek voor kinderen

 

Sporten is gezond. Niet alleen zorgt sporten ervoor dat je lichamelijke conditie op pijl blijft, maar het is ook goed voor de geest. Sommige mensen gebruiken de sport als inspanning, waarbij ze al hun energie inzetten die ze in het dagelijkse leven niet kwijt kunnen, maar voor anderen is het beoefenen van een sport juist heel erg ontspannend en geeft juist energie. Ook voor kinderen is het beoefenen van een sport heel erg belangrijk.

Gymnastiek op school

Tot het begin van de 19eeeuw was er geen gymnastiekles op school. Kinderen werden geacht te lezen lezen, schrijven en rekenen. Rond het jaar 1820 kwam het besef dat het ook belangrijk was om kinderen te leren bewegen. Dit was vooral belangrijk voor het leger en andere fysieke beroepen. Daarom werd het vak Lichamelijke Opvoeding op de scholen geïntroduceerd. Omdat het vak nog geheel nieuw was en men geen idee had hoe aan een dergelijke les vorm gegeven diende te worden, werden oud-militairen als leerkrachten aangetrokken en leek de gymles meer op een trainingskamp voor soldaten in de dop. Vanuit de gemeenschap groeide het besef dat het ook anders zou moeten kunnen en gedurende de 19eeeuw, veranderden de schiet- en kruipoefeningen in balans- en flexibiliteitoefeningen. Ook werden er prijsvragen uitgeschreven over wie de beste gymoefeningen en materialen kon bedenken. Natuurlijk deden ook de sporters hieraan mee. Turnen en balsporten waren in die tijd redelijk populair en werden ook geschikt gevonden voor het lesgeven aan jonge kinderen. Toch duurde het nog zeker een halve eeuw voordat er eindelijk een speciale ruimte op school kon worden ingericht waar zich gymtoestellen bevonden en verschillende balspelen konden worden gedaan, speciaal geschikt voor kinderen.

Gymnastiek verenigingen voor kinderen

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die regelmatig aan sport doen beter presteren op school en ook in het leven. Sommige kinderen hebben meer behoefte aan bewegen dan anderen. Daarom is het fijn dat er juist ook voor jonge kinderen verschillende sportverenigingen zijn waar kinderen naar hartelust kunnen trainen en mee kunnen doen aan de door hun geliefde sport. Op deze manier kunnen zij niet alleen hun energie kwijt en de zorgen van vandaag vergeten, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van de coördinatie, socialisatie en stimuleert de ontwikkeling van de hersenen.