De geschiedenis van de gymnastiek

De sport met de naam Gymnastiek ontleent zijn naam aan het oude Griekse woord “gymnazein”wat staat voor disciplinaire oefeningen. In deze sport worden verschillende fysieke vaardigheden gecombineerd zoals lichaamsbeweging, co√∂rdinatie, behendigheid, sierlijkheid en kracht. Deze eigenschappen dienen door middel van artistieke en acrobatische bewegingen tot uiting te worden gebracht. Gymnastiek is een sport die zeer in trek is bij zowel mannen als vrouwen. En prachtig om als toeschouwer te zien. Op de meeste scholen wordt al een vorm van gymnastiek aan de jeugd gegeven, maar er zijn natuurlijk ook lokale clubs en sportverenigingen waar de verschillende onderdelen beoefend kunnen worden. Ook worden er veel onderlinge, nationale en internationale competities gehouden. De competities zijn er voor amateurs en professionals van alle niveau’s.

Waar komt deze sport vandaan?

Al vroeg in de Griekse geschiedenis ontstonden de gymnastische sporten. In principe waren de lichamelijke oefeningen bedoeld om fit te blijven in tijden wanneer er geen slagvelden gevoerd werden. De onderdelen waren zwemmen, hardlopen, springen, worstelen, gooien en gewichtheffen. In het oude Griekenland werd fysieke fitheid enorm gewaardeerd. Het hebben van het perfecte lichaam was toen misschien net zo belangrijk als dat het nu is. Toen de Romeinen Griekenland veroverden maakten zij de verschillende bewegingsoefeningen tot formele sporten. De Romeinen hielden enorm van uiterlijk vertoon en wisten de schoonheid van de sportieve lichamen zeer te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk nam de aandacht voor deze sporten weer wat af, maar vandaag de dag is er weer enorm veel belangstelling voor deze tak van sport.

De geschiedenis van de gymnastiek

Welke sportonderdelen vallen onder Gymnastiek?

Met de term “gymnastische sport” worden verschillende acrobatische sporten bedoeld. Hier volgt een lijstje.

 • Turnen
 • Gelijke brug
 • Ongelijke brug
 • Oefeningen op de evenwichtsbalk
 • Oefeningen met het houten paard
 • Trampoline springen
 • Vrije oefeningen op de mat, met muziek
 • Synchroon zwemmen
 • Streetdance
 • Aerobics
 • Turnen
 • Ringen

Van alle sporten die in de Gymnastiek zijn opgenomen is het turnen momenteel het meest populair. Dit is uiteraard niet altijd zo geweest. In de eerste jaren van de gymnastiek waren vooral het hardlopen en het springen heel erg populair.

De lijst met sporten die vallen onder gymnastiek, en welke sport het meest populair is verschilt per tijdperk. In de jaren tachtig was ook het rolschaatsen op muziek bijvoorbeeld in de lijst opgenomen en de acrobatische oefeningen met de hoela hoep en het lint zijn in de jaren tachtig lang favoriet geweest. Maar wanneer het animo afneemt en er daardoor onvoldoende deelnemers en sportverenigingen zijn om competities te houden, verdwijnt een dergelijke gymnastische sport naar de achtergrond en is al snel niet meer terug te vinden in de wedstrijd lijst.

Degene die beslist of een sport in de lijst van gymnastische sporten wordt opgenomen in Nederland, is in handen van het KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Deze bond werd in 1886 opgericht en is in Nederland vooral bezig met het turnen. Niet alleen schrijven zij de verschillende competities en kampioenschappen uit, zij bepalen ook voor een groot deel de spelregels. Een van de belangrijkste taken is het beoordelen of een vereniging wel of niet opgenomen kan worden in de competitie en het toezicht houden op de kwalificatie rondes voor de internationale kampioenschappen.