Artistieke gymnastiek

Het verschil tussen ritmische gymnastiek en artistieke gymnastiek

Gymnastiek is een verzamelnaam voor verschillende sporten. Grofweg kunnen deze in twee categorieen worden verdeeld: Ritmische gymnastiek en artistieke gymnastiek. Zoals de naam al doet vermoeden speelt muziek bij de ritmische gymnastiek een grote rol. Alhoewel de nadruk ligt op de behendigheid en lenigheid van de verschillende lichamelijke oefeningen die worden gedaan, is het maat houden en de vormgeving van de expressie van het gekozen muziekstuk ook heel erg belangrijk. Bij de artistieke gymnastiek wordt geen gebruik gemaakt van muziek. Het gaat bij deze sport vooral om een combinatie van kracht, coordinatie, behendigheid, flexibiliteit en elegantie.

Turnen

Artistieke gymnastiekHet meest bekende onderdeel van de artistieke gymnastiek is het turnen. Turnen betekent zoveel als draaien en maakt al sinds het eerste begin van de Gymnastische Sport onderdeel ervan uit. De Oude Grieken waren verzot op het turnen en zijn de grondlegger van deze sport. Toch duurde het nog tot 1830 voordat de eerste turntoestellen hun intrede deden. Tegenwoordig zijn de volgende turntoestellen in gebruik;

  • Brug ( gelijke en ongelijke leggers)
  • Rekstok
  • Touw
  • Ringen
  • Vloer
  • Voltige
  • Paardvoltige
  • Vrije Oefening

Het turnen wordt gedaan door mannen en vrouwen, maar niet op alle onderdelen.Voor de dames is er bijvoorbeeld geen competitie op de ringen, de brug met gelijke leggers en de paardvoltige, en voor de mannen is er geen wedstrijd op de evenwichtsbalk.

Turnen is ook een heel erg geschikte sport voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat het op een speelse manier leren springen en zwaaien en het behouden van het evenwicht niet alleen goed is voor de fysieke ontwikkeling van een kind, maar dat kinderen ook mentaal sterker hiervan worden en minder snel ziek zijn. Hoe jonger kinderen met deze sport beginnen, des te groter de kans dat ze ooit kampioen kunnen worden. Toch heeft Nederland een terughoudende houding ten opzichte van het professioneel kinderturnen. Het teveel trainen kan de groei van een kinderlichaampje erg belasten en zelfs permanente schade veroorzaken aan de gewrichten. Daarom is er in Nederland een minimale leeftijdsgrens van 14 jaar voor officiƫle kampioenschappen vastgesteld. Voor de kleintjes zijn er natuurlijk wel onderlinge clubkampioenschappen die regelmatig gehouden worden, en waarbij gesteld wordt dat deelname belangrijker is dan het winnen.